Co to właściwie są sajgonki

Sajgonki to tradycyjna wietnamska potrawa, ale pochodzi z Chin, gdzie nazywało się je „wiosennym daniem” i były spożywane wczesną wiosną po chińskim Nowym Roku. Chińskie sajgonki są smażone na oleju, ale wietnamskie sajgonki są świeże, ponieważ wszystkie składniki są surowe i nie zawierają oleju.

Z tego powodu sajgonki podawane są na zimno i dlatego są zdrowsze. Jest to potrawa uważana za przystawkę, chociaż można je również przygotować na rodzinny obiad. Sajgonki są zwykle podawane z sosem orzechowym lub pikantnym sosem rybnym albo słodko-kwaśnym, które pasują do nich idealnie. Istnieje wiele różnych rodzajów sajgonek, które można zrobić, zależy to tylko od tego, co ludzie lubią używać jako nadzienie sajgonek. Sajgonki to idealna lekka opcja na lunch lub kolację w słoneczne i ciepłe wiosenne dni. Są łatwe i szybkie do przygotowania i bardzo pożywne. Świeże wiosenne warzywa i zioła można włożyć do środka i podać do nich słodki lub pikantny sos do zanurzania. Sajgonki stanowią również doskonałe przekąski na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi lub letni grill na świeżym powietrzu. Dysponując obecnie bogactwem azjatyckich składników i makaronów dostępnych w sprzedaży, bez problemu możemy przygotować pyszne sajgonki w domu. Jedyną trudną częścią jest decyzja, jakie składniki nadzienia wybrać. Nowocześni ludzie lubią próbować potraw z całego świata, co znajduje odzwierciedlenie w zaopatrzeniu supermarketów, dlatego każdy może sobie zrobić w domu dania z dowolnej kuchni czy diety.

Kiedyś trudno dostępne artykuły spożywcze, takie jak świeże zioła, papier ryżowy, tajski sos rybny czy suszone chili, są teraz dostępne nie tylko na rynkach etnicznych, ale w większości dobrze zaopatrzonych sklepów spożywczych i to nie tylko w dużych miastach. Poszukaj przepisu na sajgonki w Internecie, a z pewnością zechcesz je zrobić samodzielnie. Przygotowanie sajgonek w domu jest bardzo proste, bez względu na to, czy chcesz je podać świeże czy smażone na chrupko. Cała sztuka polega na zawinięciu nadzienia w namoczony papier ryżowy i gotowe.