Mąka migdałowa – zdrowa alternatywa

Mąka migdałowa to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnej mąki pszennej. Zyskuje coraz większą popularność wśród zwolenników zdrowego odżywiania. Wywiera pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, dostarczając nam niezbędnych witamin i składników mineralnych. Wprowadzenie jej do codziennej diety w połączeniu z aktywnością fizyczną będzie wsparciem dla naszego układu krążenia oraz układu nerwowego. Uniwersalność mąki migdałowej sprawia, że znajdzie ona szerokie zastosowanie w Twojej kuchni.

Poznaj jej właściwości i dowiedz się, dlaczego warto ją stosować.

• Jak powstaje mąką migdałowa?
• Jakie ma zastosowanie?
• Wartości odżywcze i kaloryczność
• Właściwości prozdrowotne
• Dieta ketogeniczna, a mąka migdałowa
• Przeciwwskazania do stosowania
• Gdzie kupić? Na co zwrócić uwagę?

Jak powstaje mąka migdałowa?

Mąka migdałowa to produkt naturalny otrzymywany w procesie drobnego mielenia migdałów. Ponieważ zaliczane są one do jednych z najzdrowszych orzechów, sama mąka również zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych. To przede wszystkim źródło zdrowych tłuszczów, skarbnica witamin (zwłaszcza witaminy E) oraz minerałów tj. wapń, magnez, cynk, potas i fosfor. Ma kremową barwę i słodki smak. Wszystko to sprawia, że z powodzeniem może zastąpić mąkę pszenną. Należy jednak pamiętać, że wypieki z jej dodatkiem mogą mieć nieco inną strukturę. W przypadku ciast drożdżowych, do zrobienia zaczynu warto zmieszać odrobinę mąki migdałowej z mąką pszenną. Wtedy nasz wypiek lepiej wyrośnie.

Jakie ma zastosowanie?

Co do zasady wszystkie mąki uzyskiwane z orzechów i strączków roślin trudno wykorzystać w kuchni jako zamiennik mąki pszennej w proporcji 1:1. Wyjątkiem jest właśnie mąka migdałowa, która nie sprawia tego typu problemów. Wykorzystamy ją z powodzeniem do przygotowania słodkich i aromatycznych muffinek, ciast i ciasteczek. Ich struktura może być jednak bardziej zwarta. Sprawdza się również do wytrawnych wypieków. Zrobimy z niej pizze, a także pełnowartościowy chleb. Mąka migdałowa nadaje się sporządzenia ciasta naleśnikowego, wypieku racuchów, zagęszczania zup i sosów oraz panierowania mięs.

Wartości odżywcze i kaloryczność

Mąka migdałowa to przede wszystkim źródło węglowodanów. Jest dość kaloryczna, ponieważ w 100 gramach znajdziemy aż 653 kalorie. Energia z niej pozyskiwana pochodzi jednak z cennych dla naszego zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka, co sprawia, że nawet osoby na diecie nie powinny z niej rezygnować. Spożywana z umiarem nie spowoduje przyrostu masy ciała. Wręcz przeciwnie. Może przyczynić się do zachowania szczupłej sylwetki. Produkt ten dostarcza bowiem błonnika pokarmowego, który wspiera pracę naszego układu trawiennego i przywraca regularność wypróżnień.

Właściwości prozdrowotne

Migdały to jedne z najzdrowszych orzechów. Ich mielenie nie wpływa na zmniejszenie wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Dlatego też spożywanie mąki migdałowej może przyczynić się do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Wspiera także procesy zapamiętywania i koncentrację. Wszystko to za sprawą zawartych w mące witamin i składników mineralnych, które są nieocenioną pomocą w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Produkt ten jest przede wszystkim bogatym źródłem polifenoli i fitosteroli. Dodatkowo nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w mące migdałowej przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu. Zastąpienie mąki pszennej mąką migdałową może przynieść wiele korzyści także kobietą w ciąży z uwagi na wysoką zawartość kwasu foliowego. Przyczynia się on do prawidłowego rozwoju układu nerwowego nienarodzonego dziecka. Słodki smak mąki migdałowej może również łagodzić nudności i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego przyszłej mamy. Mąka migdałowa wpiera także nasz układ nerwowy i procesy poznawcze. Witamina B i kwasy tłuszczowe w niej zawarte dbają o dobrą pamięć, koncentrację i zmniejszają podatność na czynniki stresogenne. Produkt ten jest również źródłem witaminy E nazywanej witaminą młodości. Jako silny przeciwutleniacz, opóźnia procesy starzenia, wpływa korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci.

Dieta ketogeniczna, a mąka migdałowa

Mąka migdałowa może znaleźć zastosowanie także w diecie ketogeniczniej. Założeniem tej diety jest spożywanie jak najmniejszej ilości węglowodanów. Energia dostarczana z pożywienia jest czerpana głównie z tłuszczów. Z uwagi na niższą zawartość węglowodanów w porównaniu do mąki pszennej, mąka migdałowa spożywana z umiarem wpisuje się w założenia diety ketogenicznej. Ponadto stanowi ona cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka. Pamiętajmy jednak, że każda dieta, aby była bezpieczna dla naszego zdrowia, powinna być stosowana pod kontrolą specjalisty.

Przeciwwskazania do stosowania

Przeciwwskazaniem do spożywania mąki migdałowej jest przede wszystkim uczulenie na migdały. Co więcej, nie powinno się podawać jej dzieciom poniżej roku życia. W przypadku osób zmagających się z nadmiernymi kilogramami należy zachować umiar w spożywaniu mąki migdałowej z uwagi na jej wysoką kaloryczność. Jeśli wystąpią jakichkolwiek niepokojące objawy mogących świadczyć o alergii na mąkę migdałową, należy skontaktować się z lekarzem. Jest to na ogół produkt dobrze tolerowany, rzadko wywołuje reakcje uczuleniowe.

Gdzie kupić? Na co zwrócić uwagę?

Mąka migdałowa jest dostępna zazwyczaj w opakowaniach o wadze 250 g i 500 g. Korzystniej jest kupić większe opakowanie. Zapłacimy za nie od 22 do 30 zł. Cena może różnić się w zależności od producenta/ dystrybutora i być uzależniona od jakości produktu. Przed zakupem warto zwrócić uwagę na skład mąki migdałowej. Naturalny produkt powinien być pozbawiony dodatków i zawierać wyłącznie migdały. Na sklepowych półkach możemy odnaleźć produkty aromatyzowane, które z mąką migdałową nie mają nic wspólnego. Aby mieć pewność, że kupujemy najwyższej jakości produkt, warto wybrać sprawdzony sklep ze zdrową żywnością. W dzisiejszych czasach wygodnym i bezpiecznym rozwiązaniem są zakupy przez internet np. na stronie https://www.cosdlazdrowia.pl/maki/maka-migdalowa-500g/produkt-505

Mąka migdałowa to zdrowsza alternatywa dla mąki pszennej. Cenne wsparcie w prowadzeniu zdrowego stylu życiu i zbilansowanej diety. Skarbnica naturalnych witamin i minerałów. Wszystko, co najlepsze dla naszego zdrowia i dobrej kondycji.