KOLAGEN, – CO POWINNIŚMY O NIM WIEDZIEĆ I W JAKI SPOSÓB MOŻEMY NA NIEGO WPŁYNĄĆ?

Kolagen, znany również, jako tkanka łączna to związek na bazie biała naturalnie występujący w organizmie człowieka. Stanowi główny składnik skóry oraz pozytywnie wpływa na jej elastyczność. Szacuje się, że spośród białek występujących w organizmie człowieka 30% stanowi właśnie kolagen. Jest to bardzo ważny budulec mający formę włókien i utrzymujący sprężystość. Znanych jest 12 typów kolagenu, przy czym najdokładniej zbadany jest kolagen 3 i 7. Trwają dalsze badania nad jego pozostałymi formami.

Niestety z biegiem lat w naszym organizmie jest go coraz mniej, co oddziałuje tym samym na naszą skórę powodując zmarszczki. W jaki sposób możemy zmniejszyć proces degradacji kolagenu w naszym organizmie? Z pewnością nie przyczynimy się do tego paląc papierosy lub zbyt często narażając się na nadmierną ekspozycję słońca. Czynniki środowiskowe tutaj również mają bardzo istotny wpływ.

Poniżej przedstawiamy listę produktów, które warto spożywać, jeśli zależy nam na dużych pokładach zdrowego kolagenu również w późniejszych latach.

1. CZERWONE WARZYWA I OWOCE

Warto spożywać pomidory, buraki, czerwoną paprykę oraz truskawki zawierające duże ilości likopenu, który jest karotenoidem i działa przeciwutleniająco, tym samym niszczy wolne rodniki i hamuje reakcje prowadzące do rozpadu włókien kolagenu.

2. CYTRUSY I WARZYWA

Bataty, marchew, pomarańcze, morele lub mango zawierają dużą ilość witaminy A, która wzmacnia rozwój komórek i stymuluje produkcję kolagenu w organizmie.

3. AWOKADO

Ten owoc będący dalekim kuzynem gruszki oprócz tego, że powszechnie uznawany jest za afrodyzjak, posiada wiele innych cennych właściwości. Awokado między innymi zawiera duże ilości witaminy E, która działa przeciwutleniająco, a zawarte w miąższu kwasy tłuszczowe omega-3 zapobiegają degradacji kolagenu, hamując reakcje jego rozpadu.

4. RYBY

Ryby znane są z zawartości dużej ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Szczególnymi właściwościami cechuje się kolagen pozyskany z dorsza, który ma krótkie łańcuchy, dzięki czemu dobrze wpasowuje się, jako budulec w organizmie człowieka. Dodatkowo aminokwasy kolagenowe zawarte w rybach zapobiegają stanom zapalanym oraz hamują degradację kolagenu w organizmie człowieka spowodowaną wpływami środowiska.

5. MIĘSO

Zawarte w mięsie aminokwasy w postaci min. lizyny, stanowią budulec kolagenu i bezpośrednio przyczyniają się do jego budowy w naszym organizmie. Lizynę zawierają również orzechy nerkowca oraz produkty na bazie soi.

6. JAJA

Zawarta w żółtku cholina witaminy B, w organizmie przekształca się w glicynę, czyli aminokwas uczestniczący w produkcji kolagenu. Glicyna występuje również w groszku, ciecierzycy i mięsie indyka.

Na rynku dostępna jest ogromna ilość suplementów diety zawierających naturalny kolagen, które przeznaczone są do codziennego stosowania w celu dostarczania składników budulcowych dla kolagenu. Coraz więcej osób sięga po skapsułki Colvita https://slim-vit.pl/kategoria/kremy, zawierające naturalne aminokwasy kolagenowe, które w naszym organizmie uczestniczą w procesie syntezy kolagenu.

Coraz częściej pojawiają się kremy zawierające kolagen pozyskany np. ze śluzu ślimaka, które służą do stosowania zarówno na dzień jak i na noc i wpływają na gładkość i jędrność naszej skóry, dostarczając substancje hamujące rozpad włókien kolagenu, tym samym zapobiegając tworzeniu się zmarszczek.

SPRAWDŹ PEŁNĄ OFERTĘ FIRMY SLIM – VIT: https://slim-vit.pl