Jakie powinno być prawidłowe stężenie cukru we krwi po posiłku?

Wszyscy wiemy jak bardzo ważne jest nasze zdrowie, dlatego też dbanie o odpowiednią dietę oraz suplementację naszego organizmu powinno być naszym priorytetem.

Ważne jest by w naszych posiłkach dostarczać organizmowi wszelkie niezbędne składniki odżywcze, ale także unikać tych, których nasz organizm nie powinien przyjmować zbyt dużo. Niezwykle istotną sprawą jest również tak zwana glikemia po posiłkowa, a więc mówiąc wprost poziom cukru we krwi człowieka po spożyciu posiłku. Na samym wstępie warto powiedzieć, że poziom glukozy we krwi jest regulowany przez odpowiednie hormony w organizmie człowieka, głównie tym procesem zajmuje się insulina. Czas jaki mniej więcej mija od momentu posiłku do początku procesu rozkładu glukozy to około dziesięć, do piętnastu minut. Najwyższe stężenie cukru w organizmie osiągane jest około godziny po posiłku, natomiast już po trzech godzinach poziom stężenia cukru we krwi powinien wrócić do normy.

Jakie powinno być prawidłowe stężenie cukru we krwi po posiłku?

Jak powinna dokładnie wyglądać w wartościach glikemia po posiłkowa u zdrowego człowieka? Jakie są nominalne graniczne wartości stężenia cukru we krwi?

Prawidłowa norma cukru u dorosłego człowieka w badaniu wykonywanym około dwóch godzin po posiłku nie powinna przekroczyć 140mg na dl. Warto również jest wspomnieć o tym, że w przypadku osób starszych wartość jest zawsze wyższa, badania naukowe dowiodły, że ludzie w podeszłym wieku mają skłonność do nieco podwyższonego poziomu cukru we krwi. Pamiętajmy, że odpowiednie badanie się oraz dbanie o to by co jakiś czas robić wyniki może szybko pomóc nam zdiagnozować chorobę. W przypadku podwyższonego cukru we krwi po spożyciu posiłku, wynik taki może nam zasugerować, że metabolizm glukozy przebiega nieodpowiednio w naszym organizmie i niestety mogą to być pierwsze oznaki rozwijającej się cukrzycy. Dlatego też, poziom cukru we krwi po jedzeniu jest bardzo istotnym parametrem, który powinniśmy kontrolować.